WordPress gostovanje

WordPress gostovanjeSte vedeli, da je sistem WordPress obstajal še pred pojavom socialnih omrežij Facebook in Twitter? Prva verzija se je pojavila 27. maja 2003, ko je skupina razvijalcev predstavila nov odprtokodni sistem za urejanje spletnih vsebin. Danes je WordPress mnogo več, kot je bil na samem začetku. Preveden je že v približno 70 jezikov, sicer pa uporabniki sistema prihajajo širom celega sveta. WordPress se lahko pohvali s kar 60-odstotnim deležem vseh CMS sistemov. Na drugem mestu je z nekaj manj kot sedmimi odstotki Joomla, katere priljubljenost počasi, a vztrajno upada.

Da se preveč ne oddaljimo od današnje tematike, se osredotočimo na WordPress gostovanje. Mnogo uporabnikov namreč ne ve, katera vrsta najema strežnika je primerna za omenjeni sistem, koliko prostora zavzame, koliko podatkovnih baz in podobno.

Na kaj paziti pri izbiri WordPress gostovanja?

Glavne tri karakteristike, ki jih mora zagotavljati WordPress gostovanje, so zanesljivost, varnost in hitrost. Če večina ponudnikov zagotavlja visoko zanesljivost in redno skrb za popolno varnost, pa se običajno zaplete pri hitrosti. Nekateri ponudniki namreč ne sledijo času, na kar nakazujejo zastareli strežniki, neuporaba SSD diskovnih enot in neposodobljena programska oprema. Posledica tega so počasne spletne strani in nezadovoljni obiskovalci.

Poleg tega, da se pred nakupom prepričate o kakovosti ponudnika gostovanja, premislite tudi o svojih potrebah. Kako obsežna bo vaša spletna stran? Koliko obiskovalcev dnevno pričakujete? Boste postavili preprosto stran, morda spletno trgovino ali spletni portal? Zavedajte se, da vam natančno poznavanje potreb lahko prihrani tudi več sto evrov!

WordPress in izbira vrste spletnega gostovanja

Med osnovne vrste/oblike/tipe spletnega gostovanja lahko umestimo naslednje:

  • brezplačno gostovanje,
  • deljeno gostovanje,
  • VPS gostovanje,
  • namensko gostovanje.

Ker je WordPress relativno prijazen do strežniških sredstev, je potreba po naprednejši obliki gostovanja pogosto odveč. VPS in namenski strežnik prideta v poštev le v primeru, ko spletni prostor potrebujemo za gostovanje množično obiskanega spletišča, spletne trgovine z več deset tisoč produkti ipd.

Ali je WordPress gostovanje lahko tudi brezplačno? Lahko je, vendar vam vsekakor priporočamo, da se brezplačnega zakupa spletnega prostora na daleč izogibate. Tudi če spletni prostor potrebujete zgolj za preprosto predstavitveno stran podjetja ali osebni blog, se raje odločite za plačljivo gostovanje, saj boste z brezplačnim prej ali slej imeli težave.

Deljeno gostovanje kot optimalna izbira za 90 % WordPress strani

Za daleč največje število uporabnikov sistema WordPress optimalno izbiro predstavlja deljeno gostovanje. Gre za obliko storitve, pri kateri na enem strežniku gostujejo spletne strani več naročnikov. Ravno zaradi tega je deljeno gostovanje mnogo cenejše od VPS in namenskega gostovanja, poleg tega pa naročnik tudi ne potrebuje posebnega znanja. Dovolj je računalniška pismenost, saj vsak prejme dostop do nadzorne plošče, prek katere je urejanje paketa gostovanja povsem enostavno.

Ko izbirate WordPress gostovanje, se prepričajte, da vam ponudnik lahko ponudi tako imenovano SSD gostovanje, kar pomeni, da so v strežnike vgrajene SSD diskovne enote. Pozanimajte se tudi o možnosti uporabe najnovejše PHP različice, o možnosti kreiranja MySQL podatkovne baze in o rednem samodejnem izdelovanju varnostnih kopij. Če vam podjetje poleg vsaj 99-odstotne zanesljivosti strežnika lahko ponudi vse našteto, bo vaša WordPress spletna stran imela odlične pogoje za hitro in nemoteno delovanje.