Domena, gostovanje in SSL certifikat – ali potrebujem vse?

Domena, gostovanje in SSL certifikatDomena je spletni naslov, na katerem je dostopna posamezna spletna stran. Gostovanje je prostor, kjer se stran nahaja oziroma kjer so shranjene vse datoteke in podatkovne baze, ki sestavljajo spletno stran. SSL certifikat pa je varnostni element, ki šifrira prenos podatkov in tako skrbi za zaščito podatokv pred spletnimi nepridipravi.

Načeloma danes potrebujemo vse troje, a ne nujno plačljivo. Pa pojdimo lepo po vrsti. Odločili ste se postaviti spletno stran, a razen dobre volje in ideje nimate še ničesar, kar je potrebnega za vašo pojavnost na svetovnem spletu. Pot do spletne strani se navadno začne pri izbiri domene.

Kako izberem domeno?

Izbira je odvisna predvsem od tega, kakšna bo vsebina vaše spletne strani. Pri izbiri domene poskušajte biti iznajdljivi, drugačni od konkurence, in imejte v mislih, da naj ime domene ne bi vsebovalo več kot deset znakov. Ni proti pravilom, le spletni iskalniki so do daljših domenskih imen lahko nekoliko neprijaznejši, pa tudi ljudje si težko zapomnimo daljše domene.

Prav tako bodite pozorni pri izbiri končnice domene. Če bo vaša spletna stran nagovarjala Slovenke in Slovence, potem izberite domeno .si. Seveda tudi s končnico .com ne bo nič narobe. V primeru, da bo vaša spletna stran ozko usmerjena, pa si lahko morda omislite tudi kakšno tematsko končnico domeno, kot so na primer .shop, .news, .blog in podobne.

Končnice domen

Domeno enostavno izberete pri enem od ponudnikov spletnih domen. Preverite, ali je izbrana domena še prosta in jo zakupite za določeno obdobje. Načeloma je navadno tako, da je cena nižja v primeru, da se odločite za daljši zakup. Vsekakor preverite tudi različne ponudnike, saj cene nemalokrat niso enake.

Morda pa plačljive domene sploh ne potrebujete, če gre denimo bolj za kak testni projekt ali osebni blog. Če načrtujete postavitev spletne strani na platformi WordPress, lahko izberete kar njihovo brezplačno domeno, a bo potem ta videti nekako takole: mojastran.wordpress.com. Če vam je to dovolj, imate strošek manj. Najverjetneje pa je, da boste potrebovali lastno (plačljivo) domeno.

Kaj pa gostovanje spletne strani?

Vsekakor boste potrebovali tudi spletno gostovanje. Če nimate v lasti svojega strežnika, se boste odpravili na splet in preverili ponudbo domačih in tujih ponudnikov spletnega gostovanja. Če bo vaša stran namenjena obiskovalcem iz Slovenije, je vsekakor bolj priporočljivo najeti gostovanje pri katerem od slovenskih ponudnikov. Poleg podpore uporabnikom vas bo lepše gledal tudi Google, kar vsekakor ni zanemarljivo.

Gostovanje spletnih strani

Enako kot pri izbiri domene velja tudi za spletno gostovanje. Vzemite si čas, preverite ponudbe, pošljite kakšno povpraševanje. Izberite spletno gostovanje na podlagi potreb, ne kar »na pamet«. Cene se lahko močno razlikujejo, naletite pa lahko tudi na kakšno akcijo, kjer vam bodo ob nakupu kakšne druge storitve ali programske opreme, gostovanje (vsaj za eno leto) podarili. Imejte v mislih, da ves čas potekajo kakšne akcije in popusti, saj je borba za stranke na trgu neizprosna.

SSL certifikata pa res ne potrebujem, ali pač?

Morda je včasih veljalo tako, a je danes vse skupaj precej drugače. Google, ki je največji med velikimi, se je odločil spletne domene brez SSL certifikata označevati za »Ne-varne«. Za kaj sploh gre? SSL certifikat omogoča kriptiranje podatkov med vašimi obiskovalci in spletno stranjo, tako da nepridipravi ne morejo do njih.

Še posebej kritično je, kadar gre za informacije osebne narave ali za podatke bančnih kartic. Torej, spletne trgovine in strani, ki zbirajo osebne podatke, nujno potrebujejo SSL certifikat! Tega je mogoče dobiti že nekje za 20 € na leto, zahtevnejše in večje spletne strani pa potrebujejo nekoliko dražje certifikate (npr. razširijene oziroma tako imenovane EV certifikate).

Varnostni SSL certifikat

SSL certifikat lahko pridobite tudi povsem brezplačno. Tovrsten certifikat se priporoča spletnim stranem, ki ne zbirajo osebnih podatkov ali ne omogočajo plačil s karticami. Denimo, da imate v lasti (ali planu) osebni blog, bo tovrsten SSL certifikat povsem dovolj. Razlike med brezplačnimi in plačljivimi SSL certifikati pa so:

  • Za brezplačni SSL certifikat navadno ni podpore uporabnikom.
  • So kratkotrajnejši (potrebno je pogostejše obnavljanje).
  • Izdajatelj ne nudi nobene garancije.

Vsekakor pa mora biti varnost vaše spletne strani in njenih obiskovalcev vedno na prvem mestu. Ne skušajte varčevati tam, kjer vas nekoč lahko najbolj boli.