7 WordPress vtičnikov, ki jih enostavno morate imeti

WordPress vtičnikiWordPress je v zadnjem času postal eden vodilnih na področju platform za postavljanje spletnih strani. Po eni strani zato, ker je v osnovi brezplačen, ponuja veliko brezplačnih grafičnih predlog in vtičnikov, po drugi pa tudi zato, ker je z njim precej enostavno delati. Tako nenadoma ne potrebujemo več dragega grafičnega oblikovalca in programerja, da bi končno prišli do svoje spletne strani.

Čeprav nekateri menijo, da je WordPress bolj slaba tolažba, pa je potrebno vedeti, da na tej spletni platformi deluje ogromno precej pomembnih strani. Prav tako pa je možno te strani v popolnosti predelati in dodelati tudi na profesionalni ravni. Tokrat smo za vas preverili 7 WordPress vtičnikov, ki jih enostavno morate imeti.

1. Optimizacija z vtičnikom Yoast SEO

Yoast SEO je WordPress vtičnik, brez katerega si danes praktično ne moremo predstavljati spletne optimizacije. Ni edini, a je zagotovo eden najbolj popularnih in najboljših na svojem področju. Dodajmo še, da je v sami osnovi brezplačen, kot takšen pa ponuja povsem dovolj za tisto, kar boste potrebovali.

Do tega trenutka omenjen vtičnik beleži že več kot 5 milijonov prenosov, kar pove vse. Z njegovo pomočjo boste zelo enostavno uredili vse META podatke (naslov in opis), pomagal pa vam bo tudi pri kreiranju optimalne vsebine. Ob izbrani ključni besedi vas bo opozoril na to, ali je dolžina članka primerna, kako stojite s slikami, naslovi, podnaslovi, povezavami in skratka vsem, kar vpliva na spletno optimizacijo strani.

2. Za kontaktni obrazec – Contact Form 7

Vsaka spletna stran potrebuje kontaktni obrazec, ki zna vse tisto, kar se od njega pričakuje. Pobrati prave podatke, prepoznati napake, nanje opozoriti ter obvestiti prejemnika na pregleden način. Dodajmo še, da mora biti kontaktni obrazec tudi na pogled privlačen in predvsem prilagodljiv mobilnim napravam.

V tem primeru je vtičnik Contact Form 7 praktično nepogrešljiv. Z njegovo pomočjo boste enostavno kreirali vsa potrebna polja za oddajo podatkov ter določili, ali so obvezna ali ne. Vtičnik omogoča tudi učinkovito CAPTCHA, Akismet spam in podobno zaščito pred neželeno pošto, ki jo ustvarjajo boti. 5+ milijonov uporabnikov že ve, zakaj ga uporablja.

3. Preprečite zlorabo obrazca z vtičnikom reCAPTCHA

V prejšnjem odstavku smo omenili, da vtičnik Contact Form 7 poskrbi tudi za obrambo pred neželeno pošto, a ta na vaš naslov ne prihaja zgolj po tisti poti. Obstajajo tudi drugi prijavni obrazci na vaši WordPress strani.

reCAPTCHA

S pomočjo vtičnika reCAPTCHA boste avtomatiziranim botom preprečili zasipanje vašega e-poštnega predala, na način, da bodo postavljeni pred naloge, katerih ne znajo izpolniti. Največkrat gre za klikanje na posamezne zahtevane slike (npr. na drevesa, mostove, semaforje …).

4. Odpiranje slik z WP Featherlight

Če gredo tudi vam na živce slike, ki se odpirajo na njihovi osnovni strani, ali pa se po kliku nanje odpre novo okno, boste zelo veseli vtičnika WP Featherlight. Ta je v popolnosti brezplačen in izjemno enostaven za uporabo.

Po namestitvi ne potrebuje nikakršnih prilagoditev in vse deluje samo od sebe. Ob tem pa je potrebno omeniti, da gre tudi za sila »lahek« vtičnik, ki ne bo dodatno obremenjeval hitrosti nalaganja vaše spletne strani.

5. Povežite Google Analytics z MonsterInsights

Ker je spremljanje statistike obiskanosti spletne strani zelo pomembno, je seveda pomembno, da svojo stran tudi povežete s svojim računom na Google Analytics. V ta namen vam bo prav prišel vtičnik MonsterInsights, ki je eden najbolj priljubljenih na tem področju.

MonsterInsights

Po namestitvi in aktivaciji vtičnika boste morali zgolj slediti prikazanim korakom, izbrati pravi Google račun in na ta način povezati spremljanje obiska strani z vašim GA računom. Vtičnik je na voljo v brezplačni in plačljivi različici. Boste pa z brezplačno povsem zadovoljni.

6. Za hitrejše nalaganje uporabite vtičnik WP Fastest Cache

Z vtičnikom WP Fastest Cache boste poskrbeli za predpomnenje (cache) in s tem tako za zmanjšanje javascript ter CSS datotek kot tudi števila zahtevkov za nalaganje. Gre za odličen vtičnik, ki ne zahteva veliko znanja. Obkljukati morate le nekaj polj, za vse ostalo pa bo vtičnik poskrbel v ozadju.

7. Poskrbite za varnost z vtičnikom Wordfence Security

Da bo vaša spletna stran varna pred zlonamernimi kodami in boti, ki bi se radi prijavili skozi vaš administracijski vmesnik, bo poskrbel brezplačen vtičnik Wordfence Security.

Vtičnik ponuja kar nekaj različnih stopenj in korakov zaščite, med katerimi omenimo tudi možnost blokade prijave preko IP naslova iz drugih držav kot preko tistih IP naslovov, ki jih določite sami. Prav tako vam bo vtičnik avtomatično pošiljal obvestila o morebitnih poizkusih vdora ali nepooblaščene prijave kar preko spletne pošte.

Tako, to je naš izbor 7 WordPress vtičnikov, za katere menimo, da vam bodo zagotovo koristili.