Zakaj uporabljati WordPress »child« temo?

WordPress child temaČe že dlje časa uporabljate WordPress, ste se morda že srečali z naslednjo težavo. Po namestitvi grafične predloge ste ugotovili, da je ta sicer odlična, vendar ne povsem skladna z vašo spletno stranjo. Zato ste v datoteki style.css spremenili barve, povečali velikost pisave, nastavili obojestransko poravnavo ter povečali odmik logotipa od zgornjega roba. Morda ste prilagodili tudi katero izmed drugih datotek (header.php, archive.php, single.php, …).

V čem je torej težava? V tem, da je zaradi varnosti in vedno novih funkcionalnosti grafično predlogo potrebno posodabljati. In seveda v tem, da ste po posodobitvi izgubili vse spremembe, ki ste jih predhodno uredili sami. Ob posodobitvi teme so namreč posodobljene datoteke nadomestile stare, med drugimi tudi te, v katerih ste opravili določene spremembe.

Kako se izogniti opisani težavi? Rešitev predstavlja tako imenovana »child« tema, ki omogoča, da tudi po posodobitvi grafične predloge obdržite opravljene spremembe. Morda se sliši nekoliko zakomplicirano, vendar vse skupaj le ni tako zahtevno. Obstaja namreč zelo uporaben vtičnik, s katerim lahko povsem enostavno izdelate »child« temo.

Vtičnik: Child Theme Configurator

Child Theme Configurator je brezplačen WordPress vtičnik, ki omogoča preprosto kreiranje »child« grafične predloge. V nadaljevanju vam predstavljamo postopek, kako svojo grafično predlogo nadomestiti s »child« temo. Vsekakor vam priporočamo, da to naredite, saj boste v nasprotnem primeru ob posodobitvi grafične predloge naleteli na cel kup težav.

1. Prek svoje WordPress administracije namestite vtičnik Child Theme Configurator.

Child Theme Configurator

2. Aktivirajte vtičnik, nato pa se v levem WordPress meniju z miško postavite na Orodja in kliknite na Child Themes.

3. Kliknite na modri gumb Analyze.

Analiza grafične predloge

4. Čisto na dnu kliknite na gumb Configure Child Theme.

Nastavitev child teme

5. V levem meniju WordPress administracije se z miško postavite čez Videz in izberite Teme. Aktivirajte »child« temo.

6. Zopet pojdite z miško čez Orodja in kliknite na povezavo Child Themes. Izberite zavihek Files. Določite datoteke, ki jih nameravate modificirati, nato pa kliknite na modri gumb Copy Selected to Child Theme.

Kopiranje datotek v child temo

7. Tako, zdaj pa lahko mirne volje urejate datoteke svoje »child« teme. Z miško se v levem meniju WordPress administracije postavite na Videz in izberite Urejevalnik. Tu lahko urejate omenjene datoteke.

Podatke modificiranih datotek, ki ste jih kopirali v »child« temo, bo WordPress črpal iz »child« teme, ostale pa iz osnovne, ki jo zdaj lahko brez zadržkov posodabljate.