WordPress – enostaven, funkcionalen, zanesljiv

WordPressČe ste se kakšnih deset let nazaj odločili za lastno spletno stran, je to predstavljalo precej velik podvig, za katerega je bilo potrebno najeti podjetje, ki je imelo veliko znanja s področja programiranja in oblikovanja, sam proces izdelave pa je lahko trajal tudi zelo dolgo. Posledično so bili tudi stroški veliki. Nato pa je prišel WordPress, ki je prinesel enostavno postavljanje spletnih strani, za katerega lahko danes z minimalnim znanjem dejansko poskrbimo tudi sami. Če tovrstnega dela ne obvladamo, je še vedno bolje, da ga prepustimo profesionalcem. Nato pa se čudimo, da je lahko spletna stran izdelana tudi po smešno nizki ceni in celo prej kot v enem dnevu.

Kaj je WordPress?

WordPress je orodje za izdelavo in urejanje spletnih strani, ki temelji na tako imenovani odprti kodi. To pomeni, da se rešitve ves čas dodajajo preko velike skupnosti, uporaba pa je povsem brezplačna. Izdelava WordPress stani vsebuje tako programiranje kot oblikovanje, končni izdelek pa zagotovi administratorju upravljanje strani preko CMS oziroma sistema za upravljanje, ki je povsem enostaven za uporabo. Vsakdo lahko brez težav na strani dodaja, spreminja in odstranjuje vsebine, saj za to ni potrebno znanje s področja IT tehnologij.

Vse, kar morate vedeti o sistemu, si lahko preberete na spletni strani WordPress Slovenija. Tam boste našli navodila in vodiče v slovenskem jeziku, za lažje razumevanje pa so v prispevkih dodane tudi slike. Če želite postaviti ali upravljati lastno WordPress stran, je omenjena povezava vsekakor pravi naslov.

Kako funkcionalne so WordPress spletne strani? Prav zato, ker se zaradi odprtokodnega sistema znanje steka iz različnih virov in se ves čas dodajajo nove rešitve, je postal WordPress najbolj praktičen in hkrati tudi najbolj uporabljan sistem za izdelavo in administriranje spletnih strani. Poganja veliko spletnih strani medijev in velikih korporacij, torej smo lahko prepričani, da deluje optimalno. Pravzaprav ni ničesar, kar nam ne bi omogočal.

Od bloga do spletnih strani

WordPress je bil najprej enostaven in brezplačen sistem, namenjen vsem tistim, ki so želeli pisati spletni dnevnik ali blog. Z njegovo uporabo so se izognili potrebi po registraciji domene in plačilu gostovanja, videz in funkcije svojega bloga pa so lahko določili sami. Ker se je sistem obnesel in je zaradi preprostosti prišlo do želje, da bi bilo mogoče na enako lahek način postavljati in upravljati tudi »prave« spletne strani, pa je bila kasneje ponujena tudi ta možnost. In izkazala se je za odlično!

WordPress je administratorju prijazen, za obiskovalce strani je funkcionalen, za ponudnike izdelave spletnih strani pa orodje, s katerim lahko svoje delo opravijo zelo hitro. S tem, ko se je sistem razširil, je bilo seveda tudi omogočeno, da za svoje v WordPressu izdelane strani določite lastno domeno, ki jo lahko registrirate pri katerem koli registratorju, prav tako pa lahko izberete svojega ponudnika gostovanja.

Kako uporabljamo WordPress?

Za začetek si morate namestiti sistem ter preko platforme postaviti spletno stran, pri čemer v nadzorni plošči poskrbite za vse njene nastavitve. To vzame izkušenim zgolj nekaj minut.

Drugi korak je izbira videza strani oziroma grafične predloge. Večina jih je na voljo brezplačno, nekatere pa so plačljive. Pobrskajte med predlogami in izberite tisto, ki vam je najbolj všeč, ki se vam zdi glede na tematiko ali ciljno skupino vaše spletne strani najbolj primerna. Na strani so že primerno razporejeni prostori, namenjeni različni uporabi – fotografijam, video posnetkom, besedilnim vsebinam in vsem drugim funkcijam, ki jih mora zagotavljati stran. Seveda te funkcije prilagodite glede na to, katere vam pridejo prav.

Pri tem si pomagajte z vtičniki. Nekateri so pri določenih grafičnih predlogah že predvideni, druge je treba samostojno izbrati in dodati ročno oziroma s klikom. Tudi vtičniki so lahko brezplačni ali plačljivi, vendar so brezplačni običajno povsem dovolj. Ne pozabite na vtičnike za optimizacijo, ki vam bodo pomagali, da bo imela vaša spletna stran višje število obiskovalcev.

Ko je spletna stran končana, dodate vsebine, za kar se uporablja preprost urejevalnik besedil. Ker je dodajanje vsebin enostavno, bo lahko na vaši strani vsak dan kaj novega, ne da bi si morali za to vzeti veliko časa.