Je SSD gostovanje zgolj marketinški trik?

SSD gostovanjeVse več ponudnikov spletnega gostovanja velik poudarek daje na novo pridobitev v njihovih strežnikih. Gre za tako imenovane SSD diskovne enote, ki naj bi bile od klasičnih HDD enot mnogo hitrejše. Za SSD diske se ne odločajo zgolj največji tuji ponudniki, temveč tudi domači, ki na vse mogoče načine oglašujejo, da je njihovo gostovanje mnogo hitrejše od konkurenčnega.

Je SSD gostovanje zares mnogo boljše in hitrejše ali gre le za trik, s katerim se da dobro zaslužiti?

SSD (Solid-State Drive)

HDD diske za shranjevanje podatkov vse bolj izpodrivajo SSD diskovne enote. Pri tem ne mislimo le na uporabo v strežnikih, temveč predvsem v računalnikih za domačo in poslovno rabo. Delujejo na podoben način kot USB ali DRAM pomnilniki, kar pomeni, da za zapisovanje in dostopanje do podatkov uporabljajo tehnologijo FLASH. Čeprav so cenovno še vedno mnogo dražji od HDD enot, pa je njihova cena v zadnjem letu močno padla, kar je razlog za velik porast.

Glavne prednosti SSD enot so mnogo krajši dostopni časi in krajše latence. Prenos podatkov je mnogo hitrejši. Če si ogledamo enega izmed najbolj priljubljenih SSD diskov, Samsungov 850 EVO, lahko vidimo, da hitrost branja znaša visokih 540 MB/s, hitrost zapisovanja pa 520 MB/s. Pri klasičnih HDD diskih s 7200 rpm pa sta hitrosti precej nižji, nekje okoli 100 MB/s.

Samsung 850 EVO

Ena izmed pomembnejših prednosti SSD diskovne enote je tudi v tem, da nima gibljivih delov. Zakaj je to tako pomembno? Poleg tega, da je dostop do podatkov z novejšo tehnologijo hitrejši, obstaja tudi mnogo manjša možnost fizične okvare. SSD-ji se tudi manj segrevajo, delujejo tiho, so bolj odporni na udarce in porabijo manj energije.

In katere so slabosti SSD diskovnih enot? Marsikomu glavno slabost zagotovo predstavlja cena, saj je ta še vedno relativno visoka, poleg tega pa imajo diski tudi omejeno število ciklov pisanja. To sicer pomeni, da po določenem času prenehajo delovati, a povprečen uporabnik v 10 letih niti približno ne doseže te meje.

Je SSD gostovanje torej zares hitrejše?

Če ste si pred kratkim priskrbeli SSD gostovanje, zdaj pa vas skrbi, da gre le za oglaševanje »nove storitve«, pravzaprav pa je vse ostalo nespremenjeno, naj vas kar hitro pomirimo. Spletno gostovanje na strežniku z vgrajenimi SSD enotami je vsekakor hitrejše od klasičnega, kar se pozna tudi na delovanju spletnih strani.

Najpogostejša enota za merjenje hitrosti je IOPS (Input/Output Operations Per Second). Z enoto primerjamo hitrost delovanja različnih naprav za shranjevanje podatkov, kot so HDD diski in SSD enote. Za primerjavo, koliko hitrejši so slednji od njihovih HDD predhodnikov, si oglejte spodnja dva grafa.

IOPS test

Oglejte si tudi graf, ki prikazuje, koliko hitreje se na strežniku s SSD diskovnimi enotami naloži spletna stran, postavljena na sistemu WordPress.

WordPress - hitrost nalaganja spletne strani

Kot vidite, je SSD gostovanje zares precej hitrejše od klasičnega, velja pa opozoriti, da čisto vse spletne strani na »naprednejšem« gostovanju ne bodo zares delovale hitreje. V čem je težava? V neoptimalnem delovanju same spletne strani, npr. v prevelikem izvajanju skript, prevelikih slikah, neuporabi predpomnjenja ipd. To pomeni, da SSD gostovanje sicer lahko izboljša uporabniško izkušnjo, vendar pa boste najprej morali optimizirati elemente neposredno na spletni strani, saj včasih prav spletna stran predstavlja ozko grlo.