Ali potrebujem SSL certifikat za svojo spletno stran?

SSL certifikat (HTTPS)Med najpomembnejše elemente uspešne spletne strani poleg ustrezne domene, skrbno zasnovane strukture spletišča, hitrega delovanja in kakovostne vsebine spada tudi visok nivo varnosti. Kot lastnik strani morate poskrbeti, da jo bodo spletni obiskovalci varno uporabljali in da bo le-ta zaščitena pred spletnimi napadalci.

V tokratni objavi se bomo osredotočili predvsem na to, kako z uporabo SSL certifikata poskrbeti, da bo spletna stran delovala na varnem protokolu HTTPS.

Kaj je HTTPS in kaj SSL certifikat?

HTTP (ang. Hypertext Transfer Protocol) je glavni protokol za prenos podatkov na spletu. Njegova slabost je, da se podatki prenašajo nezaščiteno, kar pomeni, da če jih prestrežejo spletni napadalci, jih brez težav tudi preberejo in uporabijo sebi v prid. V praksi to pomeni, da če nekdo obišče vašo spletno stran, ki deluje na HTTP protokolu, in na primer v spletni obrazec vpiše svoje osebne ali finančne podatke, lahko spletni napadalec le-te prestreže in zlorabi.

Z namenom zaščite podatkov je nastal protokol HTTPS (črka S pomeni Secure). Slednji zakodira podatke, ki se v berljivi obliki prikažejo samo ciljnemu uporabniku. To pomeni, če podatke prestreže spletni napadalec, jih ne more prebrati oz. zlorabiti. In kako na svoji strani nastavite protokol HTTPS? Z namestitvijo SSL certifikata.

Varna HTTPS povezava

Poznamo več vrst SSL certifikatov: domenske, poslovne in razširjene. Primerni so za vse vrste spletnih strani in trgovin, razlikujejo pa se predvsem glede na namembnost, stopnjo zaščite in višino garancije izdajatelja. Na voljo so brezplačne in plačljive verzije. Več o SSL certifikatih, njihovem delovanju in razlogih za namestitev si lahko preberete na naši strani: SSL certifikati.

Ali res potrebujem SSL certifikat?

Absolutno. V prid namestitvi SSL certifikata poleg prej omenjene zaščite podatkov in garancije govorijo številne prednosti. V nadaljevanju bomo izpostavili najpomembnejše.

  1. Za začetek se vrnimo v leto 2014, ko je Google napovedal, da bodo spletne strani, ki delujejo na varnem HTTPS protokolu, uvrščene višje kot strani, ki delujejo na HTTP. To je bil eden od Googlovih prvih poskusov, da dosežejo svoj cilj »HTTPS na vseh spletnih straneh«.
  2. Pojdimo v leto 2018. Google še naprej stremi k temu cilju in od julija tega leta v svojem brskalniku Google Chrome vse uporabnike obvešča, če se nahajajo na nezaščiteni spletni strani. Poleg URL naslova se namreč prikaže obvestilo »Ni varno« (ang. Not secure). Če se tudi zraven URL-ja vaše strani izpiše takšno obvestilo, potem je čas, da ukrepate in na svojo stran namestite SSL certifikat. Spletni uporabniki namreč bistveno hitreje zapustijo spletno stran, če se jim prikaže takšno obvestilo.
  3. Z uporabo SSL certifikata bo torej vaša spletna stran zaščitena. Dodatno ji bo zaupalo več spletnih obiskovalcev, kar pomeni večjo obiskanost spletišča. Zaščitena stran se bo tudi višje uvrščala med rezultati iskanj v iskalniku Google.

Če še vedno niste prepričani, ali potrebujete SSL certifikat, odgovorite na spodnja vprašanja:

  • Vam je pomembna varnost spletnih obiskovalcev, ki obiščejo vašo stran?
  • Ali želite, da spletni uporabniki zaupajo vaši strani?
  • Vam je pomembna uvrstitev spletne strani v iskalniku Google?
  • Ali na svoji strani uporabnikom omogočate vpis osebnih in/ali finančnih podatkov?
  • Ali želite, da vaša stran ne prikazuje obvestila »NE varno«?

Ste vsaj na eno vprašanje odgovorili z »da«? Potem je potrebno, da čim prej namestite SSL certifikat.

Kako pridobiti SSL certifikat?

SSL certifikat pridobite pri večini tujih in slovenskih ponudnikov spletnega gostovanja. Priporočamo vam NEOSERV, kjer vam ponujajo različne vrste SSL certifikatov po konkurenčnih cenah. Če imate gostovanje za svojo spletno stran urejeno pri njih, pa vam ga namestijo brezplačno.

Poskrbite za prehod na HTTPS čim prej, da ne boste izgubljali spletnih obiskovalcev in uvrstitev v iskalniku Google.