Registrirati domeno .SI ali .COM?

Domena .SI ali .COMTudi vi razmišljate o tem, da bi registrirali svojo domeno in se lotili posla na spletu? Registracija domene se zdi povsem preprosta, vendar večina takoj naleti na oviro. Razen v primeru, da si boste izmislili za svojo domeno kakšno povsem unikatno kombinacijo črk, ki dejansko še nimajo pomena, se vam bo namreč gotovo pripetilo, da bo vaša izbrana domena s končnico .SI že zasedena. V Sloveniji imamo preko 120.000 registriranih domen, kar pomeni, da je že uporabljenih prav toliko besed ali njihovih kombinacij. Domene, ki gredo hitro v uho in so še proste, so tako prava redkost.

Registracija domene se zaradi tega pogosto prične z nekaj nejevolje in jeze, a še nihče, ki si je želel svojo spletno stran, ni zaradi zasedenosti domen ostal brez nje. Potrebno je le pogledati nekoliko širše in razmisliti tudi o končnici .COM ter drugih.

V čem je razlika med .SI in .COM?

Domena .SI je slovenska nacionalna končnica, medtem ko je .COM ena tistih generičnih končnic, ki jih uporablja ves svet. S .COM je registriranih kar polovica vseh domen na svetu, vendar gre za domene v mnogih jezikih, večinoma pa v angleškem. Zato je verjetnost, da bo prosta .COM domena s slovenskim imenom, večja.

Je bolje registrirati .SI ali .COM? Pravzaprav je povsem vseeno. Nekoč je veljalo, da so strani z domeno .SI slovenske, .COM pa avtomatično angleške, a to že dolgo ne drži več. Domena .COM je namreč na voljo prav vsem. Pomembno je, da sta obe domenski končnici med tistimi, ki jim slovenski uporabniki najbolj zaupajo.

Kako se torej odločiti, kadar sta na voljo obe domeni? Najprej si čestitajte, da vam je sploh uspelo najti ime, pri katerem ni težav z zasedenostjo. Potem pa – registrirajte obe domeni! Če ste se pri iskanju prostih domen namučili, potem gotovo veste, koliko je to lahko vredno. Ne le, da imate »v rezervi« poleg slovenske še mednarodno, ki jo lahko kadar koli uporabite samostojno, do takrat pa preko nje zgolj preusmerjate promet na slovensko stran (ali obratno), temveč s tem hkrati tudi poskrbite, da domene ne bo registrirala konkurenca. Nekdo, ki se ukvarja z isto dejavnostjo kot vi, v najslabšem primeru pa nekdo, ki celo »kopira« vaše izdelke ali storitve. Veliko podjetij se prav zaradi tega odloči, da bodo registrirala tako .SI kot .COM, polet tega pa tudi .NET in .EU. Previdnost ni namreč nikoli odveč.

Potrebujete na vseh domenah vsebino? Seveda ne. Na eni je vsebina, druge pa le preusmerjajo uporabnike nanjo – povsem samodejno.