Najpogostejše napake pri uporabi WordPressa

WordPress napakeWordPress je ena najbolj priljubljenih platform za izdelavo spletnih strani. WordPress.org je skupnost, ki ponuja odprtokodni sistem za enostavno izdelavo spletnih strani, razvil pa se je iz WordPress.com, ki ima drugačno vlogo. Ta je namenjen pisanju spletnih blogov vseh tistih, ki morda niti ne želijo svoje lastne domene, predvsem pa ne zakupijo spletnega gostovanja. Imajo torej stran v obliki spletnega dnevnika, kjer so vsebine sicer njihova avtorska last, spletna stran pa seveda ne. In prav to je prva napaka, ki jo pogosto zagrešijo uporabniki. Če ne uporabijo WordPress.org, dejansko nimajo lastne spletne strani in s tem tudi ne popolnega nadzora.

Če ste uporabili pravi WordPress in imate sedaj že svojo lastno spletno stran na sodobni platformi, ali pa ste jo dali izdelati, potem velja pomisliti še na mnoge druge napake, ki se pojavijo pri začetnikih in neveščih lastnikih spletnih strani. Poglejmo, katere so najbolj očitne.

Privzeti administrator

Ko si namestite WordPress, ste v njem poimenovani preprosto »admin«. Zdi se praktična rešitev, primerna za vse, vendar je nujno poskrbeti za spremembo imena administratorja, ki se bo ukvarjal z urejanjem. Beseda admin je namreč tako splošna, da nudi možnost zlorabe.

S pomočjo skript lahko hekerji v kombinaciji z imenom admin preizkušajo gesla in nazadnje pridejo do dostopa na vašo stran, to pa pomeni, da lahko nanjo namestijo škodljivo programsko kodo, vam poberejo podatke, vam preprečijo dostop in vas izsiljujejo.

Primerno geslo za WordPress

Pri namestitvi sistema je potrebno določiti geslo, s pomočjo katerega se boste potrdili kot upravitelj. Omenili smo, da se lahko gesla hitro razbijejo, zato velja, da naj ne bodo preprosta. Uporabljajte gesla, ki vsebujejo vsaj osem znakov, v njih pa so kombinirane male in velike črke, številke in drugi znaki.

Prijava v WordPress

Nikoli ne uporabljajte gesla, ki ga imate tudi za svojo elektronsko pošto, račune v spletnih prodajalnah, za spletno banko in podobno. Varnost naj bo vedno na prvem mestu.

Spremenite privzeti slogan

Na WordPress straneh se pojavlja njihov slogan: Še eno spletišče WordPress. Gotovo ne želite, da je to slogan vaših strani, torej ga nadomestite s svojim. Ne le, da je slogan močno marketinško orodje, temveč se privzeto prikazuje tudi v meta opisu vaše strani. Slogan naj bo torej identičen sloganu vašega podjetja ali blagovne znamke, ali pa si izmislite novega – takšnega, ki bo hitro izrazil bistvo in naravnanost vaših strani.

In če smo že omenili meta opise – nikar ne pozabite nanje ter poskrbite za optimizirane meta oznake!

Odstranite vzorčni prispevek

Ko pričnete uporabljati WordPress, se pojavi vzorčna stran, na kateri je tudi vzorčni prispevek. V administraciji strani pod »Prispevki« in »Strani« oboje izbrišite, saj ju ne želite in ne potrebujete, poleg tega pa si z njuno ohranitvijo tudi znižujete pozicijo med zadetki v iskalniku.

Namestite svoj favicon

Favicon je droben logotip, ki se kaže na vrhu spletnega zavihka, kadar je odprta vaša stran. V razdelku videz se odločite za prilagoditev in izberite identiteto spletišča. Odstranite stari znak in ga nadomestite s svojim.

Poskrbite za »pajke«

Povezave morajo biti prijazne uporabniku in tudi iskalniku, zato se velja v nastavitvah odločiti za trajne povezave s strukturo po meri. Tako bodo povezave vsebovale naslov objav, spletni pajki pa se bodo lažje orientirali. V ta namen poskrbite tudi za zemljevid spletnega mesta. Tako boste najhitreje poskrbeli za optimizacijo in s tem večji obisk.

Varne in lepe grafične predloge

Vsi si želimo, da bi bila spletna stran po videzu čudovita in unikatna, nihče pa ne želi odšteti veliko denarja za oblikovalca. Pri sistemu WordPress to ni potrebno, saj vam poleg plačljivih predlog ponuja tudi množico brezplačnih. Če z njimi niste zadovoljni, pa pobrskajte po plačljivih pri zanesljivih virih. Kadar kupujete čudovite, a poceni izdelke »na tržnici« od nepoznanih trgovcev, namreč lahko dobite pokvarjeno blago – predloge lahko vsebujejo škodljivo programsko kodo oziroma so okužene.

WordPress grafične predloge

Pri izbiri videza bodite sicer precej praktični. Grafična predloga mora omogočati prav tisto, kar potrebujete, biti mora prilagojena mobilnim napravam, predvsem pa ne sme vsebovati nepotrebnih elementov, ki bi delovanje vaše strani zgolj upočasnjevali. Praktična uporaba naj ima torej prednost pred videzom. In če smo že pri videzu: vse fotografije naj bodo optimizirane (pomanjšane ter stisnjene), da ne bodo upočasnjevale sistema.

Bodite v kontaktu

Na spletni strani ne sme manjkati kontaktni obrazec oziroma kontaktni podatki, da vas bodo uporabniki lahko kontaktirali. Brez možnosti kontakta lahko zamudite veliko poslovnih priložnosti. Preprosto ga namestite z enim izmed mnogih vtičnikov, na primer s Contact Form 7.

Uspeh zahteva tudi »tehnični« angažma

Čeprav govorimo o tehničnih stvareh, gre dejansko za tiste, za katere ne potrebujete nobenega znanja, a skrbite, da vse na strani s tehničnega vidika dobro teče. Kaj to pomeni? Predvsem to, da redno posodabljajte sistem, vtičnike in grafične predloge. Tako boste v koraku s časom in vse bo delovalo kot švicarska ura.

V nasprotnem primeru boste hitro opazili, da številke padajo – če ste seveda namestili kodo za Google Analytics, ki vam omogoča pregled in analizo obiska. Prav tako bo ob neposodobljenem sistemu le vprašanje časa, kdaj bo vaša stran postala tarča spletnih napadalcev.

Vir: https://www.neoserv.si/blog/napake-zacetnikov-sistema-wordpress