Kaj je CDN in kako z njegovo uporabo pohitrimo odzivnost spletne strani?

Kaj je CDNKratica CDN izhaja iz angleške zloženke Content Delivery Network.

Gre za mrežo proxy strežnikov v številnih podatkovnih centrih po svetu, primarni namen mreže pa je, da posameznemu obiskovalcu spletne strani le-to prikaže s strežnika, ki je njemu najbližji. S tem se mu spletna stran prikaže hitreje, kar pozitivno vpliva ne njegovo izkušnjo na strani.

Torej, če imate spletno gostovanje zakupljeno v Sloveniji in uporabljate storitev CDN, bo ta obiskovalcem iz ZDA servirana s strežnikov v ZDA.

CDN shrani podatke spletne strani, kot so vsebine, JS in CSS datoteke ter slike, kar pomeni, da se praktično celotna spletna stran nahaja tudi na drugih strežnikih.
Spletne strani, ki so uporabnikom prikazane prek CND, naj bi porabile manj kot polovico pasovne širine (ang. bandwidth) kot sicer, prav tako pa naj bi se v podobnem obsegu zmanjšali tudi zahtevki za prikaz. Strežnik, na katerem se nahaja »originalna« spletna stran, je torej precej manj obremenjen, poleg tega pa naročnik gostovanja za svojo domeno oz. spletno stran potrebuje tudi manj strežniškega prostora.

Dodatna prednost CDN je varnost spletne strani, saj imajo ponudniki omrežij podatkovnih centrov napredne varnostne sisteme, ki preprečujejo možnost prestrezanja in zlorabe podatkov.

MaxCDN in CloudFlare

Najbolj poznani CDN storitvi sta MaxCND in CloudFlare. Z obema je možno zmanjšati obremenjenost strežnika in prihraniti pri prostoru. Ker so datoteke obiskovalcem servirane z drugih strežnikov (lahko tudi istočasno, in torej ne en zahtevek za drugim), pa je osnovni strežnik lahko tudi manj zmogljiv (in zato cenejši).

MaxCND je zelo priljubljen pri uporabnikih sistema za upravljanje z vsebinami WordPress. Razlog za to je v tem, da ima izjemno popularen vtičnik, W3 Total Cache, možnost uporabe storitve MaxCDN, posebno znanje pa ni potrebno. Tako lahko tudi neizkušen spletni uporabnik na svoji spletni strani vključi to možnost, ki pripomore k pohitritvi spletne strani. Cene storitev MaxCDN si lahko ogledate tukaj.

CloudFlare ima veliko globalno mrežo strežnikov in inteligenten sistem, ki skrbi za varnost pred spletnimi napadalci in učinkovito serviranje podatkov z uporabniku najbližjih strežnikov. CloudFlare ima tudi brezplačen paket, posebno znanje za vzpostavitev delovanja pa ni potrebno. Večina ponudnikov spletnega gostovanja svojim naročnikom nudi uporabo nadzorne plošče cPanel, kjer je pogosto moč najti tudi storitev CloudFlare. Spremeniti je potrebno zgolj DNS nastavitve, medtem ko namestitev dodatne strojne ali programske opreme ni potrebno, prav tako tudi poseganje v kodo spletne strani ne. Cene njihovih storitev boste našli tukaj.