6 funkcionalnosti nadzorne plošče cPanel

Nadzorna plošča cPanelcPanel je nadzorna plošča, temelječa na operacijskem sistemu Linux. Zaradi izjemne funkcionalnosti in intuitivnosti jo poznajo ponudniki spletnega gostovanja po celem svetu. V nadzorni plošči cPanel se nahajajo številna orodja, ki poenostavijo upravljanje z domenami in spletnim gostovanjem.

V današnjem prispevku vam predstavljamo 6 funkcionalnosti, za katere smatramo, da so najpogosteje uporabljene in kot take za večino uporabnikov tudi najbolj pomembne.

1) Dodane domene (Addon Domains)

Dodane domeneFunkcija dodajanja dodanih domen pride prav vsem, ki želijo na istem paketu gostovanja gostovati več domen oziroma več spletnih strani. S klikom na ikono boste morali vnesti le ime nove domene, uporabniško ime za FTP dostop ter geslo, za vse ostalo pa bo poskrbel cPanel.

2) E-poštni predali (Email Accounts)

E-poštni predaliDodajanje novih e-poštnih predalov je v nadzorni plošči cPanel povsem enostavno in nezamudno. Kar boste morali storiti, je le, da vnesete želeno ime poštnega predala (del pred @) ter izberete eno izmed domen na vašem paketu gostovanja (del za @). Nato določite še velikost poštnega predala. Prav tako lahko v cPanelu do posameznih poštnih predalov tudi dostopate.

3) Varnostne kopije datotek (Restore Files)

Varnostne kopije datotekKo gre s spletno stranjo kaj narobe, je pomembno, da jo lahko čim hitreje spravimo v predhodno stanje, ko je stran še normalno delovala. To omogoča nadzorna plošča cPanel, v kateri lahko izberemo povrnitev stanja na določen datum tako za datoteke na strežniku kot tudi za podatkovne baze in elektronsko pošto. Koliko varnostnih kopij imate na voljo, je odvisno od vašega ponudnika spletnega gostovanja oziroma od zakupljenega paketa – o tem se pozanimajte pri ponudniku gostovanja.

4) Upravitelj datotek (File Manager)

Upravitelj datotekDo datotek na strežniku, ki sestavljajo vašo spletno stran, lahko dostopamo s FTP programom, lahko pa tudi direktno prek nadzorne plošče cPanel, kar je v marsikaterem primeru lažje – npr. ko uporabljamo računalnik, na katerem nimamo nameščenega FTP programa. Urejevalnik datotek v cPanelu je pregleden in povsem preprost za uporabo. Omogoča tudi enostavno kreiranje arhivskih datotek.

5) phpMyAdmin – upravljanje s podatkovnimi bazami

phpMyAdminVečino modernih spletnih strani poleg datotek na strežniku sestavlja tudi vsaj ena podatkovna baza, v kateri so shranjeni različni podatki (vsebine, datumi objav, poti do slik, povezave, meta podatki, …). Dostop do podatkovnih baz je možen prek nadzorne plošče cPanel, in sicer s klikom na ikono phpMyAdmin, kjer nato lahko posamezne podatkovne baze urejate, jih izvažate ali uvažate.

6) AWStats – pregled statistike obiska

AWStatsVedno je zanimivo spremljati statistiko obiska spletne strani. Čeprav to lahko naredimo z vnosom Google Analytics kode v glavo ali nogo spletne strani, pa vam priporočamo, da si statistiko pogledate tudi z orodjem AWStats, ki je sestavni del nadzorne plošče cPanel. Videli boste, koliko imate unikatnih obiskovalcev, koliko strani v povprečju pregledajo, iz katerih držav prihajajo, koliko časa se zadržujejo na strani in še mnogo več.

+ Softaculous

SoftaculousKot dodatno funkcionalnost navajamo skupek skript Softaculous, ki marsikomu močno olajša namestitev sistema, ki služi kot temelj spletne strani. Predvsem jo naštevamo kot dodatno zato, ker vsak ponudnik spletnega gostovanja v nadzorni plošči cPanel nima nameščenih omenjenih skript. S pomočjo Softaculousa lahko namestite WordPress, Joomlo, Magento, PrestaShop ali kakšnega izmed drugih priljubljenih sistemov v le nekaj minutah.

Priporočamo vam, da pri izbiri ponudnika spletnega gostovanja upoštevate, ali vam ponudnik zagotavlja možnost uporabe nadzorne plošče cPanel. Pozanimajte se tudi glede Sotfaculousa, ki vam zna precej olajšati in pohitriti samo postavitev spletne strani.