Brez SSL certifikata kmalu ne bo šlo več

Varnostni SSL certifikatČasi, ko je svetovni splet dostopen prek protokola http, se počasi poslavljajo. Verjetno ste tudi sami opazili, da je vse več spletnih strani dostopnih na povezavi https, najbrž pa ste ob URL naslovu opazili tudi ikono zelene ključavnice. Lahko ste prepričani, da bo v letu 2017 takšnih spletnih strani še mnogo več, saj je pričakovana velika porast SSL certifikatov.

Že veste, kaj je glavni razlog za pričakovano večje povpraševanje po varnostnih certifikatih?

Razlog tiči v objavi Googla, ki je pred nekaj dnevi na svojem uradnem blogu objavil, da se bo na http straneh v brskalniku Google Chrome kmalu pričelo prikazovati varnostno opozorilo. To bo sprva prisotno le na straneh, ki omogočajo vpis v sistem (gre za tako imenovane »login« strani), kasneje pa na vseh straneh. Najprej zgolj v »incognito« načinu, nato pa tudi v običajnem.

Kako bo izgledalo varnostno obvestilo? Najverjetneje tako, kot je prikazano na spodnji sliki.

Varnostno opozorilo - nezavarovana http povezava

Tudi agresivnost opozorila bo na začetku nekoliko manjša, kasneje pa bo le-ta precej bolj poudarjena. Kako bo opozorilo izgledalo kasneje, si lahko ogledate na naslednji sliki.

Agresivno varnostno opozorilo - nezavarovana http povezava

Se vaša stran nahaja na http povezavi?

Kako se torej odzvati na spremembe, ki nas čakajo v letu 2017? Kot kaže, bo namestitev SSL certifikata prej ali slej postala neizbežna. Zagotovo si noben lastnik spletne strani ne želi, da bi se mu ob URL naslovu prikazoval klicaj v rdečem trikotniku, saj bo nedvomno imel negativen vpliv na obnašanje obiskovalcev na strani. Pričakovati gre višjo zapustno stonjo (ang. Bounce rate), manjše trajanje seje (ang. Session duration) in manj pregledanih strani spletnega mesta (ang. Pages / Visit).

Če se vaša spletna stran nahaja na http povezavi, vam svetujemo, da si še pred novim letom priskrbite SSL certifikat in stran prenesete na zavarovano https povezavo. Na ta način se boste izognili vsem morebitnim težavam, ki bi se izkazale kot posledica prikaza varnostnega opozorila »Not secure« v naslovni vrstici brskalnika Chrome. Vedeti morate, da je Google Chrome najbolj razširjen spletni brskalnik, po vsej verjetnosti pa mu bodo po hitrem postopku sledili tudi preostali večji brskalniki, kot so Mozilla Firefox, Internet Explorer, Safari in Opera.

Namestitev SSL certifikata na spletno stran ni nobena znanost. Najprej morate poiskati ponudnika, ki se ukvarja s prodajo SSL certifikatov – priporočamo podjetje NEOSERV. Nato vam bodo SSL certifikat namestili na spletno stran. Zatem boste morali v datoteko .htaccess dodati pravilo za kreiranje preusmeritev s http na https. V kolikor vam to ne bo šlo, povprašajte ekipo NEOSERV za pomoč. Tako, to pa je praktično vse.

Na srečo SSL certifikat ni drag, še posebej če pomislite, da prinaša tri bistvene prednosti:

  • šifriranje podatkov in s tem večjo varnost uporabe spletnega mesta,
  • povečanje verodostojnosti spletnega mesta ter zaupanja s strani obiskovalcev,
  • boljše uvrščanje za ključne besede v spletnem iskalniku Google.

Preberite tudi: