5x NE brezplačnemu gostovanju

Brezplačno gostovanjeSte na strani ponudnika gostovanja naleteli na storitev brezplačnega spletnega gostovanja? Verjamemo, da ponudba izgleda še kako mikavna, pa vendar se ne veselite prezgodaj, saj boste po verjetnosti deležni precej omejitev in različnih slabosti.

Ste morda naleteli na spletno stran, na kateri lahko na poddomeni postavite lastno spletišče? Vprašajte se, zakaj bi vam nekdo ponujal brezplačno storitev. Verjetno ima nekaj od tega. Tudi postavitev spletišča na poddomeni ima veliko slabosti, o katerih si lahko več preberete v nadaljevanju.

1) Številne omejitve.

Za brezplačno gostovanje so značilne mnoge omejitve, od prostora na strežniku do možnosti izbire le nekaterih brezplačnih grafičnih predlog. Omejen je lahko tudi mesečni prenos podatkov ali število ustvarjenih podstrani. Prav tako včasih ni možno kreirati podatkovnih baz, ki pa so za delovanje modernih oziroma dinamičnih spletnih strani nujne. Brezplačno gostovanje pogosto ne omogoča FTP dostopa ter ustvarjanja e-poštnih predalov.

2) Prikazovanje oglasov.

Na spletni strani, ki gostuje na brezplačnem strežniku, se pogosto prikazujejo oglasi, na katere nimamo vpliva. Lahko se prikazujejo v glavi, stranskem stolpcu, v nogi ali celo znotraj vsebine – tako na vstopni strani kot tudi na vseh podstraneh. Če gre za spletno stran podjetja, izgleda spletišče z oglasi povsem neprofesionalno, zato izbiro brezplačnega gostovanja močno odsvetujemo.

3) Nezmožnost odstranitev povezav.

Pri praktično vsakem brezplačnem gostovanju bo vaša spletna stran deležna povezav, ki jih ne bo možno odstraniti. Največkrat so promocijske povezave vidne v nogi spletne strani. Čeprav niso tako moteče, pa na profesionalni poslovno usmerjeni spletni strani niso dopustne.

4) Brez podpore.

Ena izmed največjih slabosti brezplačnega gostovanja je, da se uporabnik nima možnosti obrniti na tehnično podporo. To velja za večino brezplačnih gostovanj, pri nekaterih pa je za pomoč sicer možno zaprositi, vendar so odgovorov najprej deležni tisti, ki za spletno gostovanje redno plačujejo. Čeprav morda mislite, da podpore zagotovo ne boste potrebovali, je le vprašanje časa, kdaj boste za rešitev določenega problema na spletišču potrebovali strokovno pomoč.

5) Brez varnostnih kopij.

Zaradi razvitosti CMS sistemov lahko danes z večino spletnih strani upravljamo sami – tudi v primeru, ko nimamo posebnega programerskega ali administrativnega znanja. In ker gre včasih kaj narobe, nam lahko pomaga le varnostna kopija, s katero stran povrnemo v prejšnje stanje. Prav tako so varnostne kopije pomembne zaradi spletnih napadalcev, ki v spletne strani nameščajo zlonamerne kode. Pri brezplačnem gostovanju avtomatskega varnostnega kopiranja ni, zato je le na nas, da čim bolje poskrbimo za redno izdelovanje varnostnih kopij.