Registrirati le eno ali več domen?

Registracija več domenKo nastopi čas, da pričnemo s promocijo sebe ali svojega podjetja na spletu, je eden izmed začetnih korakov registracija domene. Najprej moramo poiskati dobro ime in izbrati ustrezno domensko končnico. Izbira imena je zelo pomembna, saj ima lahko velik vpliv na razplet dogodkov v prihodnosti. Če izberemo slabo ime, ki si ga ne bo nikoli nihče zapomnil, lahko računamo na manjše število obiskovalcev. Pri izbiri je potrebno paziti predvsem na dolžino imena, to mora biti čim krajše, pametno pa se je izogibati tudi vezajem in šumnikom. Seveda pa mora biti ime tudi kar se da domiselno.

Dobro ime domene je osnova za uspešno spletno predstavitev, seveda pa na uspeh vplivajo tudi številni drugi dejavniki. Enega izmed pomembnejših predstavlja sama spletna stran, ki mora biti obiskovalcu prijazna – tako z vsebinskega kot tudi s tehničnega in estetskega vidika. V kolikor je naša spletna stran neprijetna že na oko, obstaja verjetnost, da bo obiskovalec našo stran hitro zapustil in se raje odpravil na konkurenčno.

Zavarovanje pred konkurencoPred konkurenco se lahko do neke mere tudi zavarujemo. Ne le s postavitvijo kar najboljše spletne strani, temveč tudi z registracijo več domen. Denimo, da imamo registrirano domeno prenosniki.si. Čez nekaj časa, ko smo na spletu že nekoliko uveljavljeni, nekateri obiskovalci že poznajo ime naše domene, zato nas obiščejo kar z neposrednim vpisom URL naslova v zgornjo vrstico brskalnika. Zdaj pa si zamislite, da ima konkurenca registrirano domeno prenosniki.com. Njihova ponudba je zelo podobna naši, zato se zna zgoditi, da bo obiskovalec, namesto pri nas, nakup opravil prek konkurenčne strani. Morda pa bo spletni uporabnik najprej poizkusil z vpisom domene prenosniki.net, kjer se prav tako po vsej verjetnosti nahaja konkurenčna stran. Proti takšnim situacijam se zavarujemo tako, da registriramo več domenskih končnic z enakim domenskim imenom.

V prejšnjem primeru smo obravnavali neko splošno ime domene, težave pa se lahko pojavijo tudi pri registraciji imena domene, ki nakazuje na podjetje ali blagovno znamko. Denimo, da želimo registrirati domeno prenosko.si. Če bomo dobro poslovali in se uspešno promovirali, se prav lahko zgodi, da bo naše ime v prihodnosti poznalo veliko ljudi. Tudi v tem primeru se moramo ustrezno zavarovati pred konkurenco, ki nam težave lahko povzroča z registracijo domen prenosko.si, prenosko.com, prenosko.net itd. Zopet poudarjamo, da je za resne poslovne projekte nujno registrirati več domenskih končnic.

Priporočamo vam, da registrirate končnice .si, .com in .net, prav tako pa tudi končnico .eu, ki iz dneva v dan postaja bolj popularna. Najbolje bo, da vse domene registrirate na isti dan in pri istem ponudniku, saj jih boste tako lahko v naslednjih letih podaljševali hkrati in z le enim nakazilom.