Imate težave z izbiro domene?

Izbira domeneKo želimo registrirati domeno, lahko to opravimo zelo hitro, včasih pa se postopek tudi zavleče. S tem ne mislimo, da bi bila težava s samim procesom registracije, temveč se pogosto zaplete pri izbiri imena domene. Tudi z domensko končnico lahko izgubimo kar nekaj časa, še posebej takrat, ko ne vemo točno, katera domenska končnica je za naš konkretni primer najbolj ustrezna.

Če imate težave z izbiro domene, vam bomo danes postregli s kar nekaj priporočili in nasveti, ki vam bodo odločitev zagotovo olajšali.

Izbira domenskega imena

Ne moremo mimo dejstva, da je ime domene lahko še kako pomembno, saj predstavlja nas ali naše podjetje na spletu. Z dobrim imenom si lahko mnogo lažje zgradimo uspešen spletni posel ter si povečamo prepoznavnost. S slabim pa ravno nasprotno – pot do uspeha na spletu bo z neposrečeno izbiro mnogo težja in dolgotrajnejša. Zato si pred registracijo domene vzemite dovolj časa in o imenu domene dobro premislite.

Ime domene naj bo kratko. Izogibajte se dolgega imena, ki si ga bodo vaši spletni obiskovalci le stežka zapomnili. Naj bo jedrnato, sporočilno in preprosto za zapomniti. Glede števila znakov bi lahko rekli, da optimalno izbiro predstavlja domena, ki ima nekje od 3 do 9 znakov. Seveda boste prosto tri-znakovno domeno registrirali precej težje kot domeno z več znaki, saj je veliko kratkih domen zasedenih.

Kratko ime domene

Gradite na blagovni znamki. V poslovne namene, torej za spletne strani podjetij in spletne trgovine, se izogibajte generičnih domen. To so domene s splošnimi imeni, ki predstavljajo dejavnost. Mnogo bolje bo, da registrirate domeno, katere ime bo takšno, kot je ime vašega podjetja ali blagovne znamke. Na ta način boste zgradili mnogo večjo prepoznavnost, v primeru uspešnega in pravičnega poslovanja pa tudi dobro ime.

Ne vključujte minusov in šumnikov. Domene z minusi že na pogled ne izgledajo najbolje, precej težko pa je tudi ustno razložiti, da je v domeni minus (oz. pomišljaj). Prav tako z minusom pridobite dodaten znak, prej pa smo rekli, da so najboljša kratka imena. Izogibajte se tudi šumnikov, saj spletni uporabniki nanje niso navajeni – v preteklosti namreč ni bilo možno registrirati domen s šumniki. Poleg tega se pri omenjenih domenah lahko pojavljajo tudi težave s pošiljanjem in prejemanjem e-pošte.

Ne kršite avtorskih pravic. Preden registrirate domeno, za katero sumite, da bi lahko vključevala ime blagovne znamke, se prepričajte, da temu res ni tako. Takšne domene ne boste imeli prav dolgo, saj jo bo podjetje, ki je zaradi svojega imena ali registrirane blagovne znamke do nje upravičeno, zahtevalo zase. Lahko gre celo tako daleč, da vas tožijo, tega pa si zagotovo ne želite. Za primer navajamo domeno twitter.si, ki je pred kratkim postala prosta za registracijo. Čeprav vam domena morda izgleda odlična za vaš spletni projekt, lahko nanjo kar pozabite.

Izbira domenske končnice

Z izbiro imena domene imajo včasih težave tudi posamezniki, ki so v preteklosti registrirali že več deset ali sto domen. Marsikdo si kmalu po registraciji tudi premisli in zakupi drugo domeno ter svojo spletno stran prestavi nanjo. Z izbiro domenske končnice je na srečo mnogo lažje, saj veljajo določena nenapisana pravila, ki se jih je smotrno držati.

Spletna stran, namenjena prebivalcem ene države. Če boste postavili spletno stran, ki bo namenjena prebivalcem zgolj ene države, registrirajte nacionalno vrhnjo domeno. V primeru države Slovenije je to domenska končnica SI, v primeru Nemčije DE, v primeru Italije pa IT. Nacionalnim domenam spletni uporabniki zaupajo, kar je za uspešen posel izredno pomembno.

Nacionalne domenske končnice

Spletna stran, namenjena prebivalcem držav, ki govorijo isti jezik. Najboljši primer za to predstavlja nemški jezik, katerega govorijo v Nemčiji, Avstriji, Liechtensteinu, delu Švice in nekaterih predelih drugih držav. V takšnem primeru svetujemo registracijo vrhnje domene DE, saj boste od tam verjetno prejeli največ obiskovalcev. Če pa ciljate izključno na prebivalce Avstrije, bo vsekakor boljša izbira registracija domene AT.

Globalna spletna stran v angleškem jeziku. V primeru, da želite postaviti spletno mesto v angleškem jeziku, s katerim bi ciljali globalno, izberite domensko končnico COM. Gre za daleč najbolj zastopano vrhnjo domeno, na katero so uporabniki spleta navajeni. Visoko stopnjo zaupanja ima tudi vrhnja domena NET, zato v kolikor bo želeno ime domene s COM končnico zasedeno, izberite NET.

Spletna stran, namenjena Evropejcem. Tudi v tem primeru sta COM in NET najboljši izbiri, poleg njiju pa je zelo primerna tudi domenska končnica EU, do katere so upravičeni državljani Evropske unije. Na EU domenah lahko pogosto vidimo večjezične spletne strani.