Kje in kako opraviti registracijo domene?

Kako opraviti registracijo domeneSte si za letošnje leto zadali cilj, da se boste na internetu končno predstavili s svojo spletno stranjo? Morda jo potrebujete za poslovne namene, morda pa želite zgolj pričeti z novim hobijem in po možnosti z njim še nekaj malega zaslužiti. Če ste zadeve že vsaj malo raziskovali, verjetno veste, da bo registracija domene eden izmed prvih korakov, ki jih boste morali opraviti. Brez domene namreč ne boste imeli unikatnega spletnega naslova, na katerem bodo uporabniki interneta lahko obiskovali vašo stran. Vprašanje torej je: Kje, predvsem pa kako opraviti registracijo domene?

Pred registracijo domene pazite na …

Še preden boste domeno registrirali, morate razmisliti o izbiri domenskega imena in končnice. Bodite kar se da kreativni, hkrati pa pazite, da domensko ime ne bo predolgo, saj si ga bo v tem primeru mnogo težje zapomniti. Domensko ime naj bo povezano z vašo dejavnostjo, če pa domeno potrebujete za svoje podjetje, bo najbolje, da ima domena kar enako ime kot podjetje. Tako boste najhitreje gradili na prepoznavnosti.

Kar se tiče izbire domenske končnice, imate na voljo zelo veliko možnosti. Odločite se lahko za nacionalno, generično ali tematsko končnico. V zadnjem času še posebej priljubljene postajajo prav slednje, torej tematske domene, saj lahko že s samo domensko končnico uporabniku spleta poveste, o čem bo govorila vaša spletna stran.

Veliko uporabnih nasvetov glede registracije domene si lahko preberete na povezavi:

Kakšen je postopek registracije domene?

Če ste že kdaj opravili nakup v spletni trgovini, tudi z registracijo domene ne boste imeli prav nobenih težav. Postopka sta si namreč zelo podobna. Kako torej registrirati domeno?

  1. Na spletu poiščite registrarja, pri katerem boste domeno registrirali (priporočamo NEOSERV.si).
  2. Na spletni strani registrarja poiščite okence – preverjalnik domen, v katerega lahko vpišete želeno domeno in najprej preverite, če je ta sploh prosta za registracijo.
  3. V kolikor je domena prosta, jo dodajte v košarico.
  4. Registrar vam bo med postopkom nakupa najverjetneje želel prodati še povezani storitvi, kot sta spletno gostovanje in SSL certifikat. Ker boste za spletno predstavitev potrebovali tudi omenjeni storitvi, vam svetujemo, da ju prav tako dodate v košarico.
  5. V okenca vpišite svoje podatke oziroma podatke osebe, za katero želite, da postane nosilec izbrane domene.
  6. Potrdite vsebino košarico in vnesene podatke, nato pa izberite plačilno metodo in poravnajte račun.

To je vse. Ko bo registrar zabeležil transakcijo, bo prek vrhovnega registrarja takoj registriral vašo domeno in vam na e-poštni naslov poslal navodila, kako naprej. Dobri registrarji imajo na svoji spletni strani tudi bazo znanja z najrazličnejšimi uporabnimi članki in navodili.

Kje opraviti registracijo domene?

Izbirate lahko med domačimi in tujimi registrarji. Glavna prednost večjih tujih registrarjev je, da so njihove cene običajno malenkost nižje, saj si zaradi velikega števila naročnikov to lahko privoščijo. Vedeti pa morate, da ima registracija domene pri tujem registrarju tudi nekatere slabosti:

  • V primeru težav se na podporo ne boste mogli obrniti prek telefona.
  • Ker vam bo na voljo le podpora prek e-pošte, boste na rešitev težave čakali dlje časa.
  • Z ekipo za pomoč naročnikom boste morali komunicirati v angleškem jeziku.
  • Plačilo prek UPN obrazca izven SEPA območja ne bo prišlo v poštev.

Svetujemo vam, da se namesto tujega raje odločite za domačega registrarja. Vse morebitne težave boste rešili hitreje in v slovenskem jeziku, razlike v ceni pa ne bodo tako velike. Pri NEOSERV.si vam garantirajo najnižje cene domen v Sloveniji, registrar pa ima tudi odličen sloves, kar se tiče pomoči naročnikom. Glede na številne pohvale vsepovsod na spletu smo prepričani, da z izbiro omenjenega registrarja ne boste razočarani.