Kako preveriti verodostojnost spletne trgovine?

Verodostojnost spletne trgovineSte že kdaj izvedli nakup prek spletne trgovine? Je šlo vse po načrtu, izdelek pa vam je dostavna služba dostavila že kmalu po naročilu? Če je temu tako, ste lahko veseli, da s spletnim nakupovanjem še niste imeli težav. Marsikdo pa takšne sreče ni imel. Po naročilu in plačilu izdelka je čakal na pošiljko, ki je nikoli ni bilo, kasneje pa jezen in razočaran ugotovil, da je postal žrtev spletne prevare.

Dodatna previdnost ni nikoli odveč! Preberite si, na kakšne načine se lahko prepričate, da gre za verodostojno in zaupanja vredno spletno trgovino.

Preverite kontaktne podatke

Za začetek preverite, ali so na spletni trgovini zapisani kontaktni podatki podjetja. Prepričajte se, da ni zapisano zgolj ime podjetja, temveč tudi naslov, telefonska številka in e-pošta.

Če je na spletni trgovini prisoten zgolj kontaktni obrazec, je to že prvi znak za morebitno spletno prevaro. V kolikor kljub temu želite izvesti nakup, vam svetujemo, da še pred nakupom prek obrazca ponudnika povprašate za kontaktne podatke podjetja.

Preverite podjetje

Zdaj je čas, da se prepričate, ali podjetje, ki naj bi stalo za spletno trgovino, v resnici sploh obstaja. Slovenska podjetja boste najhitreje preverili v poslovnem imeniku Bizi.si, podjetja znotraj Evropske unije pa v sistemu VIES.

Ste ugotovili, da se podjetje ne nahaja v nobenem izmed poslovnih imenikov? V tem primeru gre najverjetneje za spletno prevaro. Spletno trgovino zapustite, če izdelka ne najdete nikjer drugje, pa se pred naročilom dodatno pozanimajte glede samega podjetja. Prek e-pošte ali telefona zastavite vprašanje, zakaj podjetje ni prisotno v poslovnih imenikih.

Preverite URL naslov spletne trgovine

Najprej si oglejte domeno. Izgleda »normalno« ali lahko že na prvi pogled razberete, da gre za precej sumljivo domeno? Vpišite jo tudi v preverjalnik domen (www.preveri.si) in si oglejte, kdaj je bila domena registrirana, komu pripada, kje gostuje ipd. Če ste na spletni trgovini našli podatek o dolgoletni tradiciji, domena pa je bila registrirana šele pred kratkim, je to lahko znak za spletno prevaro. Seveda je možno tudi to, da je bila spletna trgovina v preteklosti postavljena na drugi domeni.

Še enkrat poglejte URL naslov spletne trgovine. Se ta prične s http:// ali https://? V kolikor se prične s http://, spletno nakupovanje ni varno. Prek spletne trgovine, dostopne na https:// povezavi, pa se vsi osebni, transakcijski in drugi občutljivi podatki šifrirajo. Na takšna spletna mesta je nameščen SSL certifikat. Še posebej ko mislite nakup opraviti s kreditno kartico, se prepričajte, da je spletna stran dostopna na zavarovani https:// povezavi.