Kako izbrati pravi SSL certifikat?

Če ste se odločili, da boste na svojo spletno stran namestili SSL certifikat, vendar ne veste, katerega izbrati, potem berite dalje. Razložili vam bomo, katere vrste SSL certifikatov poznamo, na kaj morate biti pri izbiri pozorni, kakšne so njihove cene in kateri so najbolj priljubljeni.

SSL certifikati

Domenski SSL certifikati

Domenski SSL certifikatKljub temu, da gre za osnovo obliko SSL certifikata, le-ta vseeno nudi učinkovito 256-bitno šifriranje podatkov. Primeren je predvsem za osebne spletne predstavitve, bloge, manjša podjetja in manjše spletne trgovine. Za njegovo pridobitev potrebujete le e-poštni predal, vezan na domeno, za katero želite pridobiti SSL certifikat, ni pa vam potrebno predložiti nobenih drugih dokazil. Zaradi enostavnega preverjanja je praviloma aktiviran v roku od 2 do 5 minut. Zagotovo je marsikomu zanimiv podatek, da ga je možno kupiti že od 20 € na leto. Najbolj priljubljeni domenski SSL certifikati so: Comodo PositiveSSL, GeoTrust RapidSSL in Thawte SSL123.

Poslovni SSL certifikati

Poslovni SSL certifikatNaslednjo stopnjo predstavlja poslovni SSL certifikat. Za njegovo pridobitev morate priložiti dokumentacijo, ki poleg e-poštnega naslova dodatno potrjuje, da ste lastnik domene. Zaradi daljšega preverjanja je poslovni SSL certifikat po navadi aktiviran v roku 2 do 5 dni. Primeren je za mala in srednje velika podjetja ter spletne trgovine. Na voljo je od 55 € na leto, med najbolj priljubljene pa spadajo: Comodo InstantSSL, Thawte SSL Web Server in GeoTrust True BusinessID.

Razširjeni SSL certifikati (EV)

Razširjeni SSL certifikatNajvišji nivo zaščite vam ponuja razširjeni SSL certifikat (EV). Takšno stopnjo varnosti vam omogoča, ker je za njegovo pridobitev potrebno izvesti serijo preverjanj in potrjevanj o istovetnosti organizacije. Zaradi zahtevnosti preverjanja je aktiviran v roku od 10 do 20 dni. Veliko prednost namestitve predstavlja tudi pridobitev zelenega okvirčka in dobro vidne varnostne ključavnice v URL vrstici spletnega brskalnika, kar da obiskovalcem spletne strani takoj vedeti, da je na strani nameščen najbolj varen SSL certifikat. Primeren je za vse spletne strani, ki dnevno upravljajo z občutljivimi osebnimi in bančnimi podatki. Na voljo je od 190 € na leto, najbolj priljubljeni pa so: Comodo EV SSL, GeoTrust True BusinessID EV in Thawte SSL Web Server EV.

Wildcard certifikati

Wildcard SSL certifikatV kolikor želite poleg svoje nosilne domene zaščititi še poddomene, vam priporočamo namestitev Wildcard SSL certifikata. Če je na primer vaša nosilna domena podjetje.si in poddomene blog.podjetje.sinarocila.podjetje.si, prijava.podjetje.si, potem je Wildcard prava izbira. Na voljo je kot domenski ali poslovni SSL certifikat. Cene se začnejo pri 130 € na leto.

Multi-Domain certifikati

Multi-domain SSL certifikatV primeru, da imate poleg nosilne domene registrirane še dodane domene, vam priporočamo namestitev Multi-Domain SSL certifikata, saj z njim lahko hkrati zavarujete večje število domen. Zakupite ga lahko v domenski, poslovni ali razširjeni (EV) različici. Na voljo je od 70 € na leto.